Otkrijte Beograd sa sasvim drugačije strane

Ako ste makar jednom posetili srpsku prestonicu, sasvim sigurno ćete joj se vratiti bar još nekoliko puta. Odličan provod, ukusnu hranu i povoljan smeštaj Beograd nudi svim turistima, te ne čudi što je postao najposećenija destinacija u regionu. Dajemo Vam ideje kako da osetite ovaj grad kao jedan od njegovih stanovnika i uživate u njegovim čarima, koliko god da se zadržavate.

Posetite pijace

Za potpuni ugođaj, u Beogradu neizostavno morate posetiti pijace, proćaskati sa prodavcima i jesti najukusnije i najsvežije voće i povrće, na Kaleniću, Cvetkovoj ili Đeram pijaci, na Bajloniju ili na Zelenom vencu… Pošto smeštaj Beograd ima u blizini svih ovih pijaca, ako se nađete blizu, ne propustite da jedno jutro osetite sve čari piaca srpske prestonice.

Poslastičarnice, butici i kafei na Bulevaru

Bulevar kralja Aleksandra sam po sebi nije velika turistička atrakcija, ali ga morate videti kako biste mogli da kažete da ste bili u Beogradu. Prošetajte pored crkve sv. Marka, Tašmajdanskim parkom do Pravnog fakulteta, spustite se do Univerzitetske biblioteke, prođite pored zgrade Tehničkih fakulteta i spomenika Nikoli Tesli i dođite do spomenika Vuku Karadžiću. Nakon šetnje, posetite neku od starih bulevarskih poslastičarnica, novih kafea ili se počastite šopingom u nekom od mnogobrojnih butika. Uživaćete i osetiti se kao pravi stanovnik Beograda.

Sve lepote Dorćola

Kada budete pravili plan šta ćete sve posetiti u Beogradu, nemojte zaobići Dorćol. Stari deo grada koji je svojevremeno bio raskrsnica trgovačkih puteva na Balkanu očaraće Vas svojim građevinama, a zanimljivi kafei i restorani pružiće Vam vrhunski gastro ugođaj. Na Dorćolu su skrivene i male poslastičarnice sa domaćim slatkišima, te obavezno probajte neki od specijaliteta ili uživajte u pabovima ili svirkama uveče, kao da već dugo živite u Beogradu.

Zemunski kej

Takođe, nemojte preskočiti ni Zemun, pogotovo Zemunski kej na kom možete ceo dan uživati u pogledu na reku i jesti tek ulovljenu rečnu ribu. Zemun je poznat i po svojoj austrougarskoj arhitekturi, te ćete se oduševiti kakav se miks arhitektonskih stilova može pronaći na teritoriji srpske prestonice. Izlet u Zemun sigurno će Vam dugo ostati u sećanju, a do njega se veoma lako i brzo stiže gradskim prevozom, bez obzira na to gde ste smešteni.

Beogradske fontane

Fotografisanje ispred fontana u Beogradu je takođe nezaobilazno, a svoju turu sigurno ćete započeti od Terazijske česme ispred hotela „Moskva“. Predlažemo da nastavite do Trga Nikole Pašića, a zatim do Kalemegdana i fontane Ribar, koja Vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Usput se fotografišite ispred fontane kod Filozofskog fakulteta, kako biste i nju ovekovečili u svojim uspomenama.

Smeštaj Beograd

Već smo pomenuli da povoljan smeštaj Beograd ima u gotovo svim krajevima grada, te se možete smestiti u hostele ili apartmane, ili pak birati neki od mnogobrojnih i luksuznih hotela. Ipak, ako želite da budete pravi Beograđanin ili Beograđanka na nekoliko dana, apartmani će biti najbolji izbor, kako biste se osećali kao kod kuće. Kako ovakav smeštaj Beograd nudi i u širem centru, recimo na Vračaru i u okolini Slavije, to možete odmah ujutru krenuti na pijacu po voće, a zatim nastaviti šetnju Bulevarom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *