ZLATIBOR: SEOSKI VIŠEBOJ U JABLANICI

U zlatiborskom selu, Jablanici, smeštenom u podnožju Tornika, održava se manifestacija pod imenom seoski višeboj. Jablanički višeboj, je najautentičnija zlatiborska manifestacija, nastala u želji da se tradicionalni zanati, veštine i sportovi otrgnu od zaborava. Jablanica je jedno od najvećih sela u Srbiji, veoma  bogata borovom i bukovom šumom, što je uslovilo da se meštani prevashodno bave proizvodnjom drvne građe. Ova činjenica je presudno uticala da se ovde razviju neke veštine i zanati, koji uvršteni u takmičarski repertoar ove manifestacije.

Ako ste već negde našli smeštaj na Zlatiboru i odmarate se na planini, možete u uživati u ovoj manifestaciji.

Višeboj na Jablanici

U seoskom višeboju takmičari se nadmeću u više sportskih disciplina, kao što su: čobanski skok u dalj, skok u vis, bacanje kamena sa ramena, jahanje konja i prevlaćenje klička. Pored njih, tu su i takmičenja u veštinama poput: seča trupaca uspravnom ručnom testerom, seča trupaca običnom testerom,  i kao kruna cele manifestacije, prevlačenje trupaca volovima. Popularna vuča na vlaci, kako se drugačije naziva ova veština, privlači ubedljivo najveću pažnju i njoj se u ovom selu pristupa sa posebnim žarom. Da bi takmičar dostojno takmičio u ovoj veštini mora da poseduje kvalitetan, dobro utreniran, par volova. Volovi vuku borov trupac težine blizu dve tone, pri čemu vlasnik ne sme da ih udara tokom vuče. Pobednik biva onaj ko za najkrađe vreme prevuće trupac do cilja, a kao nagradu dobija upravo trupac koje je vučen tokom nadmetanja.

Višeboj svake godine privlači sve više posetilaca, koje bivaju impresionirani ovim nesvakidašnjim sportskim nadmetanjima. Poseta ovoj manifestaciji biće nezaboravno iskustvo, jer ćete imati priliku da po prvi put vidite veštine i zanate koji su gotovo izumruli. Istovremeno imaćete jedinstvenu priliku da upoznate tradiciju, običaje i način života zlatiborskih seljaka. Pored takmičenja, goste očekuje bogat kulturni program tokom koga će  nastupati folklorne grupe i pevači iz vika, što će dodatno dočarati atmosferu tradicionalnog zlatiborskog sela. U blizini se nalazi nekoliko šatri, gde gosti mogu uživatu u kuvanim zlatiborskim specijalitetima poput pasulja prebranca, kiselog kupusa i dr.

Jablaničani vole da kažu: „Ovde su svi dobrodošli kao posetioci, ali domaćini bez dobrih volova bolje da se ne prijavljuju za takmičenja, jer će im se smejati celo selo“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.