PRIČA O NAKITU

Nekada davno, pre čak 100.000 godina, napravljen je prvi komad nakita, izradjen od perli Nassarius školjki. To je najstariji nakit ikad pronadjen. Mnoge drevne civilizacije proizvodile su nakit kao sredstvo pokazivanja njihovog bogatstva i staleža kome pripadaju. Pre više od 5.000 godina, stari Egipćani su proizvodili izuzetno luksuzan i neobičan nakit. Nakitom se isticalo bogatstvo vladajućih slojeva. Egipatski faraoni su čak i sahranjivani sa nakitom koji su posedovali i on je trebao da im obezbedi luksuz i u zagrobnom životu.

Nakit se kroz vekove izradjivao od najrazličitijih materijala: drveta, školjki, kamena, gline, metala… Materijal od kog je izradjen nakit govori o njegovom kvalitetu i luksuzu. Jako davno, drevni narodi su shvatili da plemeniti metali uz kombonaciju dragog kamenja daju najtrženije i najluksuznije komade nakita. Cena nakita i njegova vrednost, nekad i sad, upravo zavise od vrste materijala od koga se izradjuju.

U današnje vreme medju najluksuznije komade nakita se smatraju nakit od zlata, platine ali i srebrni nakit. Naravno, ukoliko je komad nakita optočen dragim kamenjem ili biserima, to dodatno povaćava njegovu vrednost.

Komadi nakita su jako raznovrsni i koriste se za dekoraciju svih delova tela, od nožnih prstoju pa sve do kose. Medjutim, kao najtreženiji  komadi izdvojili su se: mindjuše, ogrlice, narukvice,  prstenje i lančići . Ipak, ni jedan komad ne treba potceniti. Svaki za sebe privlači pažnju i govori o karakteru osobe koja ga nosi.

Kako stvari stoje, čak i za milion godina, nakit će ostati merilo luksuza i ekonomske moći pojedinca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *